Autoriteti Kombëtar i Ushqimit (AKU) ka bllokuar një sasi të madhe produktesh ushqimore të rrezikshme për konsum, duke përfshirë 985 kg açuge të kriposur të infektuar me parazitin L3 Anisakis dhe 4516.75 kg fileto derri me prani të bakterit Salmonella spp.
Rreziku nga açuga e kriposur
Paraziti L3 Anisakis është veçanërisht i rrezikshëm për konsumatorët, veçanërisht për ata që preferojnë peshkun krudo. Ky parazit mund të shkaktojë inflamacion të traktit gastrointestinal, si dhe të depërtojë në mukozën e stomakut ose zorrëve, duke sjellë komplikime serioze shëndetësore. Për fat të mirë, AKU ka konfirmuar se sasia e bllokuar nuk ka hyrë në treg dhe do të asgjësohet në Shqipëri.
Rreziku nga fileto e derrit me Salmonella
Ndërkohë, rreziku mbetet i lartë për 4516.75 kg fileto derri, ku u konstatua prania e Salmonella spp, një bakter që mund të shkaktojë diare, ethe dhe dhimbje stomaku. AKU ka lënë të hapura dy mundësi për trajtimin e kësaj sasie:
1. Asgjësimi i plotë i mishit
2. Rihyrja në treg përmes subjekteve që plotësojnë kushtet për trajtimin e tij
Megjithatë, transparenca e institucionit mbetet në pikëpyetje, pasi drejtori i AKU-së, Olsi Komici, nuk ka dhënë asnjë informacion mbi mënyrën se si do të trajtohet ky mish dhe në cilat kushte mund të rihidhet në treg.
Ky rast ka ngritur shqetësime të mëdha për sigurinë ushqimore dhe mungesën e transparencës institucionale, ndërsa konsumatorët kërkojnë më shumë informacion dhe masa të rrepta për mbrojtjen e shëndetit publik.