Të gjithëve na pëlqejnë ëmbëlsirat, por konsumimi i tepërt i sheqerit mund të ketë ndikime negative në shëndet. Për fat të mirë, ekzistojnë disa alternativa natyrale që mund të kënaqin dëshirën për diçka të ëmbël, pa pasur nevojë të konsumojmë sheqer të përpunuar.
1. Vaj kokosi
Vaji i kokosit është i pasur me yndyra të ngopura dhe ndihmon në kufizimin e dëshirës për sheqer. Megjithatë, duhet konsumuar me masë, pasi përmban kalori të larta.
2. Çaj jamballi
Çaji i jamballit ka një shije natyrale të ëmbël, duke ofruar një alternativë të shëndetshme për të plotësuar nevojën për sheqer pa kalori shtesë.
3. Patate e ëmbël
Siç tregon edhe emri, patatet e ëmbla kanë një shije natyrale të ëmbël. Mund t’i piqni me vaj kokosi, pak paprika të tymosur dhe kanellë për një shije të këndshme dhe ushqyese.
4. Karrota
Karrotat janë të pasura me fibra dhe kanë një shije të natyrshme të ëmbël. Ato mund të priten në shkopinj dhe të konsumohen si një alternativë e shëndetshme për të zëvendësuar ëmbëlsirat. Për një shije më të pasur, mund të kombinohen me humus.
5. Gjalpë arra
Gjalpi i bajameve, arrave, shqemeve, fëstëkëve apo lajthive është një alternativë e shijshme dhe e shëndetshme për të kënaqur dëshirën për diçka të ëmbël, pa pasur nevojë për sheqer të shtuar.
6. Çokollatë e zezë 85% kakao
Çokollata e zezë me përmbajtje të lartë kakao është e pasur me antioksidantë dhe ka një shije të fuqishme, duke kufizuar dëshirën për sheqer. Edhe pse përmban një sasi të vogël sheqeri, ajo është shumë e fortë në shije, prandaj nuk do të konsumoni sasi të mëdha.
Duke zgjedhur këto alternativa natyrale, mund të shijoni ushqime të ëmbla pa e mbingarkuar trupin me sheqer të përpunuar.