Studimet e fundit tregojnë se konsumi i moderuar i çajit, rreth 1.5-2 gota në ditë, lidhet me ulje të vdekshmërisë nga sëmundjet kardiovaskulare dhe kanceri. Një studim i vitit 2025 shton se çaji i zi ndihmon në uljen e rrezikut për sëmundjet koronare të zemrës, por përfitimet nuk rriten nëse pihet më shumë se 2 gota në ditë.
Nga ana tjetër, kafeja është e pasur me antioksidantë që neutralizojnë radikalet e lira, ngadalësojnë plakjen e qelizave dhe zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kronike. Studiuesit thonë se konsumi i rregullt i kafes mund të ulë rrezikun për sëmundje neurodegjenerative si Alzheimeri dhe Parkinson. Pijet e zakonshme që shumë prej nesh i shijojnë çdo ditë duket se ofrojnë më shumë se thjesht shije – ato mbrojnë shëndetin dhe mund të kontribuojnë në jetë më të gjatë.






