Një studim i fundit i botuar në Clinical Nutrition zbuloi se një dietë mesdhetare e gjelbër, e pasuruar me çaj jeshil, mund të ngadalësojë rënien njohëse dhe të mbrojë funksionin e trurit gjatë plakjes. Hulumtimi DIRECT PLUS, një nga studimet më të gjata mbi lidhjen midis dietës dhe shëndetit të trurit, përfshiu rreth 300 persona që ndoqën një nga tre dieta për 18 muaj: një dietë tipike e shëndetshme, një dietë tradicionale mesdhetare me kufizim kalorish dhe dieta mesdhetare e gjelbër me çaj jeshil.
Analiza e proteinave në gjak tregoi se nivelet më të larta të disa proteinave lidhen me plakje më të shpejtë të trurit, ndërsa pjesëmarrësit që ndoqën dietën e gjelbër mesdhetare treguan një ulje të këtyre niveleve. Studiuesit besojnë se efektet mbrojtëse lidhen me përbërësit anti-inflamatorë të çajit jeshil.
Anat Meir nga Shkolla Harvard Chan shpjegon: “Duke analizuar proteinat në gjak, ne mund të vëzhgojmë se si plakja e trurit ndikohet nga dieta dhe ndryshimet në stilin e jetës, shumë kohë para shfaqjes së simptomave.”
Ky studim thekson rëndësinë e zgjedhjeve të përditshme dietike për shëndetin e trurit dhe ofron një mjet të provuar shkencërisht për parandalimin e sëmundjeve neurodegjenerative, përfshirë rënien njohëse dhe Alzheimerin.






