18.5 C
Tiranë
Friday, April 18, 2025
spot_img

Ekspertët japin alarmin: 4 vlera ushqyese që mungojnë gjithnjë e më shumë në trupin tonë

Konsumimi i ulët i frutave dhe perimeve po sjell mungesa serioze të fibrave, kalciumit, vitaminës D dhe kaliumit – kërcënim për shëndetin publik

Ekspertët e shëndetit publik kanë ngritur shqetësime serioze lidhur me rënien e konsumit të vlerave ushqyese jetësore në dietën e përditshme të njerëzve. Në një raport të fundit të publikuar nga HuffPost, thuhet se ushqimet që konsumohen sot përmbajnë gjithnjë e më pak vlera të vërteta ushqyese, çka po ndikon drejtpërdrejt në shëndetin e popullsisë.

Sipas të dhënave zyrtare nga Departamenti Amerikan i Bujqësisë dhe Departamenti i Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore, më pak se 10% e njerëzve arrijnë të konsumojnë sasinë e rekomanduar të përditshme të perimeve (nga 2 deri në 3 gota në ditë), ndërsa vetëm 20% konsumojnë mjaftueshëm fruta (nga 1.5 deri në 2 gota në ditë).

Por situata bëhet edhe më alarmante kur flitet për ato që quhen “vlera ushqyese që mungojnë” – substanca të domosdoshme për organizmin, por që konsumohen në sasi shumë të vogla.

Lista e këtyre përfshin:
• Vitaminat A, D, E dhe C
• Folatin
• Kalciumin
• Magnezin
• Fibrat
• Kaliumin
• Hekurin (veçanërisht për adoleshentet dhe gratë para menopauzës)

Nga të gjitha këto, katër prej tyre janë klasifikuar si “vlera ushqyese kritike” për shkak të ndikimit negativ që mungesa e tyre ka për shëndetin publik:
1. Fibrat – Të nevojshme për sistemin tretës dhe parandalimin e diabetit dhe sëmundjeve të zemrës.
2. Kalciumi – I domosdoshëm për kockat dhe dhëmbët.
3. Vitamina D – E rëndësishme për imunitetin dhe përthithjen e kalciumit.
4. Kaliumi – Ndihmon në ruajtjen e presionit të gjakut dhe funksionin e muskujve dhe zemrës.

Ekspertët paralajmërojnë se rënia e konsumit të këtyre vlerave ushqyese mund të ketë pasoja serioze afatgjata, përfshirë rritjen e rrezikut për sëmundje kronike, dobësim të imunitetit dhe probleme të sistemit kardiovaskular.

Rekomandimi kryesor i mjekëve dhe dietologëve është një kthim tek ushqimi natyral – fruta, perime të freskëta, drithëra të plota dhe më pak ushqime të përpunuara industrialisht.

Artikuj të Tjera

Komento

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

POSTIMET E FUNDIT

Brisejda Cakerri në takim me gratë dhe vajzat e qytetit: “Zëri juaj ka rëndësi...

0
Në kuadër të fushatës së saj zgjedhore dhe në vazhdën e takimeve të drejtpërdrejta me qytetarët, kandidatja për deputete, Brisejda Cakerri, zhvilloi një takim...

Studim i ri: Lëngu i domateve ndihmon në uljen e rrezikut nga sëmundjet e...

0
Një filxhan me lëng domatesh mund të bëjë diferencën në shëndetin tuaj kardiovaskular, sipas një studimi të publikuar nga “Medical News Today”. Hulumtuesit kanë...

Francë: Gati 300 studiues kërkojnë “azil shkencor” për shkak të persekutimit akademik në SHBA

0
Programi inovativ “Vend i sigurt për shkencën”, i shpallur nga Universiteti Aix-Marseille në Francë, ka marrë thuajse 300 aplikime brenda një muaji – një...

Finalja e “Big Brother VIP Albania 4” afron: Vizita surprizë nga figurat publike prek...

0
Teksa emocionet për finalen e madhe të “Big Brother VIP Albania 4” po arrijnë kulmin, një mbrëmje e veçantë u kthye në moment reflektimi...

Zodiaku dhe fuqia e bindjes: 3 shenjat që ju bëjnë të dyshoni në logjikën...

0
Në jetën tonë të përditshme ka njerëz që, edhe kur sillen me paqartësi apo thonë diçka që thellë brenda vetes e dimë se nuk...