Gështenjat, të cilat gjithashtu njihen si “buka e preferuar e të varfërve,” janë një ushqim i shijshëm dhe i pasur me vlera ushqimore për stinën e vjeshtës. Përgatituni t’i konsumoni ato në mënyrën që preferoni, të ziera ose të pjekura, për të përfituar nga avantazhet e tyre shëndetësore.
–Burim Energjie: Gështenjat janë një burim i pasur i karbohidrateve të ngadalshme, duke ndihmuar në ruajtjen e niveleve të sheqerit në gjak. Konsumimi i tyre para sfidave të rëndësishme ose aktiviteteve sportive mund të sigurojë energji dhe rezistencë.
–Lufta kundër Dhimbjeve Muskujve: Fara e gështenjave është e pasur me kalium, një mineral që ndihmon në parandalimin e dhimbjeve muskulore, rregullon presionin e gjakut dhe mbikqyr funksionimin e muskujve.
–Pasuri me Kalori: Përmbajtja e tyre kalorike është e kufizuar, duke bërë gështenjat një zgjedhje të shëndetshme për ata që duan të mbajnë një dietë të kujdesshme. Gështenjat e ziera ofrojnë 120 kalori në 100 gram, ndërsa ato të pjekura ofrojnë 193 kalori në 100 gram.
–Fibra të Shëndetshme: Gështenjat janë të pasura me fibra, që ndihmojnë në funksionimin e rregullt të zorrëve dhe rregullojnë sistemin e tretjes. Përmbajtja e tyre të lartë në fibra i bën të përshtatshme për ata që duan një dietë të pasur me këtë substancë dhe për ata që kanë sëmundjen celiac.