Kosi është një nga produktet më të përdorura në çdo familje, por shpesh ndodh të harrohet në frigorifer dhe të zbulohet vetëm pasi ka kaluar data e skadimit. Pyetja që lind është: a është i sigurt për konsum?
Ekspertët thonë se, ndryshe nga sa mendohet, data e skadimit nuk është gjithmonë tregues i rrezikut. “Shumëçka ka të bëjë me cilësinë dhe jo domosdoshmërisht me sigurinë,” shpjegon Dr. Benjamin Chapman, profesor në Universitetin e Karolinës së Veriut.
Sipas tij, një kos i pa hapur, i ruajtur siç duhet në frigorifer, mund të konsumohet deri në një muaj pas datës së shënuar. Megjithatë, nëse keni hapur paketimin, kosi duhet konsumuar brenda 5 deri në 7 ditësh, pasi kontaktet me ajrin dhe bakteret e jashtme e bëjnë produktin të prishet më shpejt.
Si ta dalloni nëse kosi është prishur
• Era – Nëse kosi ka aromë të rëndë ose të keqe, duhet hedhur.
• Shija – Një shije e çuditshme ose tepër e thartë tregon se produkti nuk është më i sigurt.
• Pamja – Nëse vëreni shenja myku ose ndarje të tepërt të ujit në sipërfaqe, mos e konsumoni.
Rreziqet e konsumimit të kosit të prishur
Nëse kosi i prishur konsumohet aksidentalisht, ai mund të shkaktojë shqetësime të lehta gastrointestinale, si dhimbje barku, diarre dhe të vjella. Megjithatë, në shumicën e rasteve, shija dhe era e pakëndshme e bëjnë të vështirë konsumimin e tij.
Këshilla për ruajtje
• Mbajeni gjithmonë kosin në frigorifer pas blerjes.
• Pasi ta hapni, përpiquni ta konsumoni brenda pak ditësh.
• Nëse keni blerë sasi të mëdha, mund ta ngrini dhe ta përdorni brenda 1-2 muajsh pa humbur shumë nga shija.






