Një grusht lajthi në ditë mund të jetë më shumë se një ëmbëlsirë e shijshme – studimet tregojnë se ai ul rrezikun e infarktit deri në 50%, forcon kockat dhe përmirëson kujtesën. Me vitamina, minerale dhe proteina, lajthitë janë një aleat i fuqishëm për zemrën, imunitetin dhe sistemin nervor.
Zemra dhe enët e gjakut
Yndyrnat e pangopura dhe acidet yndyrore omega-3 dhe omega-6 që gjenden në lajthi ndihmojnë në uljen e kolesterolit të keq (LDL) dhe rritjen e atij të mirë (HDL). Konsumimi i rregullt i tyre mund të ulë me 27% rrezikun e bllokimit të arterieve dhe të reduktojë me gjysmën mundësinë e një infarkti, sipas studimeve të Journal of Nutrition.
Muskujt dhe kockat
Lajthitë janë të pasura me kalcium, magnez, fosfor dhe mangan, që mbajnë kockat të forta dhe reduktojnë rrezikun e osteoporozës. Magnezi ndihmon gjithashtu në parandalimin e ngërçeve muskulore dhe përmirëson performancën fizike, ndërsa vitamina E mbron qelizat nga stresi oksidativ.
Truri dhe sistemi nervor
Vitamina B6 e pranishme në lajthi ndihmon në formimin e mielinës, shtresa që mbron nervat dhe përshpejton komunikimin ndërqelizor. Kjo kontribuon në përqendrim, kujtesë dhe ul lodhjen mendore, duke zvogëluar rrezikun e sëmundjeve neurodegjenerative si Alzheimer.
Imuniteti dhe energjia
Proteinat bimore, fibrat dietike dhe antioksidantët si flavonoidet dhe polifenolët forcojnë sistemin imunitar dhe luftojnë inflamacionin. Përveç kësaj, hekur dhe folate ndihmojnë prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut, duke parandaluar aneminë.
Si t’i konsumoni
Lajthitë mund të hahen të freskëta, të pjekura ose të përfshihen në recetat e ëmbla dhe të kripura: kremra, çokollata, sallata, kosra apo drithëra mëngjesi. Ekspertët rekomandojnë një grusht në ditë (rreth 30 gramë), që mbulon një pjesë të konsiderueshme të nevojave ditore për vitamina dhe minerale.
Përfundim
Lajthitë nuk janë vetëm një kënaqësi e vogël për shijen, por një “ilaç natyral” për shëndetin. Zemra, kockat, truri dhe imuniteti do t’ju falënderojnë nëse bëhen pjesë e pandashme e dietës tuaj të përditshme.






