23.5 C
Tiranë
Sunday, July 27, 2025
spot_img

Pjeshka: Përfitimet shëndetësore dhe dallimi me Nektarinën

Pjeshka është një frut i ëmbël dhe i pasur në shije, që mund të shijohet nga qershori deri në fund të gushtit, kur është kulmi i stinës. Pjeshkët, së bashku me kajsitë, kumbullat, bajamet, vishnjat dhe qershitë, përkasin familjes së trëndafilave, Rosaceae. Pjeshka është e njohur për shijen e saj të veçantë, por gjithashtu është një përbërës i preferuar në smoothie, akullore dhe ushqime të tjera.

Mbretëria e Vitaminave dhe Mineraleve

Rreth 150 gramë pjeshkë përmban vetëm 58 kalori, 14 gramë karbohidrate, më pak se një gram yndyrë, një gram proteina dhe dy gramë fibra. Pjeshkët janë të pasura me ujë dhe kanë një përmbajtje të lartë karotine. Ato ofrojnë një gamë të gjerë vitaminash dhe mineralesh, duke përfshirë vitaminat A, B1, B2, B6, C dhe E, si dhe kalcium, kalium, fosfor, squfur, hekur, magnez, mangan dhe bakër. Përveç kësaj, pjeshkët janë të mbushura me antioksidantë që ndihmojnë në mbrojtjen e trupit nga plakja dhe sëmundjet.

Përfitimet Shëndetësore të Pjeshkës

1.Shëndeti i Syve: Beta karoteni në pjeshkë ndihmon në shëndetin e syve, parandalimin e verbërisë së natës dhe degjenerimin makular të lidhur me moshën.
2.Mbrojtja nga Toksinat: Pjeshkët ndihmojnë në pastrimin e zorrëve, veshkave, stomakut dhe mëlçisë nga toksinat dhe kontribuojnë në mbrojtjen kundër kancerit të zorrës së trashë.
3.Ndihmon në Rënien në Peshë: Pjeshkët përmbajnë sheqerna natyrale që ndihmojnë në kontrollin e dëshirës për ëmbëlsira të pashëndetshme dhe mund të ndihmojnë në humbjen e peshës.
4.Lufton Kancerin: Antioksidantët në pjeshkë, veçanërisht në lëkurë dhe tuli, kanë veti antikancerogjene dhe mund të kufizojnë rritjen e tumoreve.
5.Redukton Rrezikun e Sëmundjeve të Zemrës: Hekuri dhe vitamina K në pjeshkë ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të zemrës dhe reduktimin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës.
6.Pastron Veshkat: Kaliumi në pjeshkë ndihmon në reduktimin e sëmundjeve të veshkave dhe në pastrimin e fshikëzës.
7. Aleat i Lëkurës së Shëndetshme: Vitamina C në pjeshkë ndihmon në ruajtjen e rinisë së lëkurës dhe ngadalëson procesin e plakjes.
8.Mund të Zvogëlojë Simptomat e Alergjisë: Pjeshkët mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave të alergjisë duke reduktuar lirimin e histaminës në gjak.

Pjeshkë apo Nektarinë?

Pjeshkët dhe nektarinat janë të ngjashme, por ndodhin disa dallime. Nektarinat kanë një lëkurë pa qime dhe shpesh janë më të vogla dhe më të kuqe nga jashtë, me më shumë aromë. Nektarinat gjithashtu përmbajnë dy herë më shumë vitaminë A, pak më shumë vitaminë C dhe dukshëm më shumë kalium se pjeshkët, duke ofruar kështu një përbërje më të pasur ushqyese.

Artikuj të Tjera

Komento

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

POSTIMET E FUNDIT

Rama për dhunën në Vlorë: “Ardian Isufi të mos kthehet më në polici dhe...

0
Kryeministri Edi Rama ka reaguar ashpër pas ngjarjes së rëndë të ndodhur mbrëmjen e djeshme në një hotel në Vlorë, ku nënkomisari i Policisë...

Horoskopi ditor, e Diel, 27 Korrik 2025

0
♈ Dashi Energjia juaj është dinamike dhe veprimtaria është në kulm. Shfrytëzojeni motivimin këtë ditë – në dashuri dhe në punë vendimet e sinqerta sjellin...

Parashikimi I motit, e Diel, 27 Korrik 2025

0
Dita sjell një valë të nxehti veror, me diell të fortë dhe kushte atmosferike të qëndrueshme dhe pa reshje. • Në mëngjes dhe natë, temperaturat ulen...

Vlora përballet me ndërprerje energjie, Lungomarja mbetet pa drita në kulmin e sezonit turistik

0
Prej disa orësh, disa zona të qytetit të Vlorës, përfshirë edhe Lungomaren – një nga destinacionet më të frekuentuara gjatë verës – janë pa...

Zjarr masiv në Borsh, flakët i afrohen banesave – era pengon ndërhyrjen

0
Një vatër e madhe zjarri ka përfshirë sot një masiv kodrinor në zonën turistike të Borshit, duke krijuar panik mes banorëve dhe pushuesve. Flakët po...