Studiuesit zbuluan se konsumi i 3-4 filxhanëve kafe në ditë shoqërohet me uljen e peshës trupore, por vetëm te njerëzit me një sfond të caktuar gjenetik.
Hulumtimi i tyre, i publikuar në Revistën Ndërkombëtare të Obezitetit, bazohet në të dhëna epidemiologjike, gjenetike dhe eksperimentale nga 300 vullnetarë grekë.
Vullnetarët u nënshtruan testimit gjenetik për të përcaktuar një plan ushqimor individualizuar.
Ata u pyetën për zakonet e tyre të ngrënit, oreksin dhe faktorë të tjerë të stilit të jetesës. Gjetjet treguan lidhje interesante midis konsumit të kafesë, profilit gjenetik dhe peshës trupore.
Studiuesit gjithashtu hulumtuan efektin e sasive specifike të kafesë në zgjedhjen e ushqimit dhe sekretimin e hormoneve që kontrollojnë oreksin.
Rezultatet treguan se kafeja mund të ulë oreksin dhe të kontribuojë në rregullimin e peshës në raste kur të përmbushen dy kushtet gjenetike: një variant gjenetik në gjenin CYP1A2 që rrit metabolizmin e kafeinës dhe një predispozitë gjenetike për obezitet.
Ekipi hulumtues gjithashtu zbuloi një lidhje të mundshme midis kafesë dhe rregullimit të oreksit përmes hormonit asprosin, nivelet e të cilit ndryshojnë në varësi të profilit gjenetik të metabolizmit të kafesë.
“Rezultatet e studimit na tregojnë se 3-4 filxhanë kafe mund të përfshihen në dietat për rregullimin e peshës tek individët me një predispozitë të shtuar ndaj obezitetit dhe një profil gjenetik të metabolizmit të lartë të kafeinës”, tha Dr. Calliope Guscou, autori i parë. të artikullit.