Një studim i ri ka zbuluar se konsumimi i arrave çdo ditë mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë dhe të ndihmojë në uljen e inflamacionit. Studiuesit zbuluan se substancat bimore të quajtura ellagitannins, të pranishme në arra, shndërrohen nga mikrobioma e zorrëve në molekula anti-inflamatore të quajtura urolithina. Urolithina A, në veçanti, ka efekte të fuqishme kundër inflamacionit dhe mund të ndihmojë në parandalimin e kancerit.
Në një provë klinike me 39 pjesëmarrës të moshës 40-65 vjeç me rrezik të lartë për kancer të zorrës, ata ndaluan konsumimin e ushqimeve me ellagitannins për një javë dhe më pas konsumuan arra për tre javë. Në fund të studimit, pjesëmarrësit iu nënshtruan kolonoskopisë me teknologji të avancuar. Rezultatet treguan se ata që prodhuan nivele të larta të urolithinës A kishin më pak shenja inflamacioni në gjak, urinë dhe jashtëqitje, veçanërisht te pacientët obezë dhe ata me mikrobiomë të përshtatshme.
Imazheria e avancuar tregoi gjithashtu se indet e polipeve kishin më pak proteina të lidhura me kancerin, përfshirë vimentinën, te pacientët me nivele të larta të urolithinës A.
Ky studim mbështet kërkimet e mëparshme që tregojnë përfitimet e arrave në parandalimin e kancerit. Dr. Rosenberg thekson se konsumi i përditshëm i arrave mund të përmirësojë shëndetin e zorrëve dhe të ulë ndjeshëm inflamacionin, sidomos te personat obezë. Ai përfundon duke thënë: “Ka shumë përfitime nga ngrënia e arrave, një grusht në ditë është diçka e thjeshtë dhe me ndikim afatgjatë për shëndetin tuaj.”