I njohur në popull si fiku i detit ose fik barbar, ky frut i egër mesdhetar po fiton gjithnjë e më shumë vëmendje për vlerat e tij ushqyese dhe përfitimet e shumta që sjell për shëndetin.
Rritet në mënyrë spontane përgjatë zonave bregdetare dhe kodrinore të Shqipërisë, kryesisht gjatë korrikut dhe gushtit. Fiku i detit dallohet për shijen e ëmbël dhe freskuese, ndërsa përmbajtja e pasur me fibra, antioksidantë, vitamina dhe minerale e kthen atë në një superfrut natyral.
Përbërja ushqyese
• Vitaminë C – forcon sistemin imunitar dhe redukton inflamacionin.
• Vitaminat e grupit B – rrisin energjinë dhe mbështesin funksionin e sistemit nervor.
• Fibra dietike – përmirësojnë tretjen dhe shëndetin e zorrëve.
• Antioksidantë natyralë – mbrojnë qelizat nga plakja dhe dëmtimi oksidativ.
• Kalium & magnez – kontribuojnë në shëndetin e zemrës dhe balancën elektrolitike.
• Beta-karoten – shndërrohet në vitaminë A, duke përmirësuar shikimin dhe elasticitetin e lëkurës.
Përfitimet për shëndetin
• Ndihmon në uljen e nivelit të sheqerit në gjak, duke qenë i dobishëm për diabetikët.
• Redukton kolesterolin dhe mbron shëndetin kardiovaskular.
• Ka efekt detoksifikues për mëlçinë.
• Përmirëson tretjen dhe lehtëson kapsllëkun.
• Është i ulët në kalori, ideal për dieta të ekuilibruara dhe humbje peshe.
Mënyrat e konsumimit
Fiku i detit konsumohet i freskët, por duhet qëruar me kujdes për shkak të gjembave të vegjël në lëkurë. Përdoret gjithashtu për reçel, lëngje natyrale, çajra, uthull frutash dhe madje edhe në ëmbëlsira artizanale. Në disa vende të Mesdheut, vaji i nxjerrë nga farat e tij përdoret në trajtime kozmetike për shkak të përmbajtjes së lartë të vitaminave dhe acideve yndyrore esenciale.






