Çokollata, përveçse konsiderohet një trajtim i shijshëm, mund të shkaktojë migrenë për disa individë. Ja disa nga arsyet kryesore pse kjo ndodh:
1. Kafeina
Çokollata, sidomos ajo e zezë, përmban kafeinë. Kafeina ndihmon në përmirësimin e përqendrimit dhe luftimin e lodhjes, por për disa njerëz, ajo mund të shkaktojë dhimbje koke. Ajo ndikon në ngushtimin dhe zgjerimin e enëve të gjakut në tru, një mekanizëm që mund të kontribuojë në zhvillimin e migrenës.
2.Tiramina
Tiramina është një aminoacid që gjendet në shumë ushqime, përfshirë çokollatën. Ky përbërës mund të ndikojë në presionin e gjakut dhe nivelet e serotoninës, të dyja faktorë të njohur që kontribuojnë në zhvillimin e migrenës.
3. Feniletilamina
Feniletilamina është një neurotransmetues që ndikon në disponimin dhe ndjenjat e mirëqenies. Sidoqoftë, për disa individë, ky përbërës mund të kontribuojë në dhimbje koke duke ndikuar në nivelet e endorfinës dhe neurotransmetuesve të tjerë.
Përfundim
Edhe pse çokollata ofron përfitime shëndetësore, individët që vuajnë nga migrena duhet të jenë të kujdesshëm me konsumimin e saj. Nëse vëreni një lidhje mes çokollatës dhe dhimbjes së kokës, është e rëndësishme të konsultoheni me një profesionist shëndetësor për të menaxhuar më mirë simptomat tuaja.