Konsumi i 4-5 llojeve të ndryshme të frutave dhe perimeve në ditë është shumë i rëndësishëm për shëndetin, falë përmbajtjes së lartë të fibrave që këto ushqime kanë. Fibra luan një rol thelbësor në mbrojtjen e organizmit nga një sërë sëmundjesh.
Rëndësia e Fibrës për Shëndetin
Fibra është jashtëzakonisht e rëndësishme për shëndetin. Ushqimet e pasura me fibër ofrojnë mbrojtje kundër sëmundjeve të zemrës, goditjeve në tru dhe problemeve me tretjen. Gjithashtu, fibra mund të zvogëlojë rrezikun e shfaqjes së diabetit të tipit dy dhe ndihmon në mbajtjen nën kontroll të peshës. Fibrën e gjejmë në dy lloje: të tretshme dhe të patretshme. E para ndihmon në uljen e kolesterolit dhe sheqerit në gjak, ndërsa e dyta përmirëson tretjen dhe parandalon konstipacionin.
Sasia e Rekomanduar e Fibrës
Ekspertët këshillojnë konsumimin e 25 deri në 30 gramë fibër në ditë, të përfituar nga ushqimet dhe jo nga suplementet.
Ushqimet e Pasura me Fibër
Bizelet
Bizelet janë shumë të mira për shëndetin falë përmbajtjes së madhe të fibrës. Gjysmë gote me bizele përmban 3-4 gramë fibër, dhe përveç kësaj, ato janë të pasura me proteinë, vitamina dhe minerale si fosfori, kalciumi dhe mangani.
Thjerrëzat
Thjerrëzat përmbajnë fibër të tretshme dhe të patretshme, proteina, folat, magnez, hekur dhe zink. Ato gjithashtu ofrojnë antioksidantë siç janë vitaminat A dhe C.
Fasulet
Fasulet janë të pasura me fibër të tretshme dhe të patretshme. Gjysmë gote me fasule përmban deri në 7-8 gramë fibër. Ato janë një burim i shkëlqyer antioksidantësh, vitaminë B6, thiaminë, acid pantotenik dhe niacin, si dhe minerale si mangani, hekuri, folati, magnezi, kaliumi dhe fosfori.
Avokado
Avokado është e pasur me fibër, yndyrna të shëndetshme, vitaminat B, C, E dhe K, bakër, hekur, fosfor, proteinë dhe folat.
Mjedra
Mjedra është tejet e pasur me fibër, sidomos në formën e pektinës që ul kolesterolin. Një gotë me mjedra ka rreth 8 gramë fibër dhe është e pasur me vitaminën C, kompleksin e vitaminave B, mangan, bakër, magnez dhe hekur.
Tërshëra
Tërshëra është një burim i shkëlqyer i fibrës, sidomos asaj të tretshme e njohur si beta-glukan që ndikon jashtëzakonisht në sheqernat në gjak dhe kolesterol. Ajo përmban proteina dhe ushqyes si hekuri, magnezi, seleniumi, folati dhe acidet yndyrore Omega-3.
Bajamet
Bajamet janë të pasura me fibër të tretshme dhe të patretshme, dhe përmbajnë proteinë, vitaminë E, mangan, magnez, bakër, vitaminë B2 dhe fosfor.
Konsumimi i këtyre ushqimeve të pasura me fibër është thelbësor për ruajtjen e një shëndeti të mirë dhe parandalimin e shumë sëmundjeve.