12.8 C
Tiranë
Tuesday, May 13, 2025
spot_img

Pse uthulla e mollës mund të jetë aleat i fuqishëm për shëndetin – sidomos në mbrëmje

Uthulla e mollës (Apple Cider Vinegar – ACV), e prodhuar përmes fermentimit të mollëve, është më shumë se një përmirësues shijeje apo ruajtës ushqimi. Studimet e fundit tregojnë se konsumi i saj – veçanërisht në mbrëmje – mund të sjellë një sërë përfitimesh shëndetësore:

1. Kontrolli i sheqerit në gjak – një ndihmë për gjumë të qetë
Uthulla e mollës ndihmon në stabilizimin e niveleve të sheqerit në gjak, sidomos tek personat me prediabet ose diabet të tipit 2. Kjo ul mundësinë e zgjimit gjatë natës nga “përplasjet” e glukozës. Marrja para gjumit mund të ndihmojë në shmangien e luhatjeve të papritura të energjisë.

2. Ul kolesterolin total
Studime të ndryshme kanë treguar se ACV, kur konsumohet rregullisht, ndihmon në uljen e kolesterolit total. Edhe pse nuk është e qartë nëse orari i konsumit ndikon, pirja në darkë mund të ndihmojë në ruajtjen e një rutine të qëndrueshme.

3. Ndihmon në menaxhimin e peshës
Përveç kontrollit të sheqerit dhe kolesterolit, uthulla e mollës është lidhur me reduktim të peshës trupore, BMI-së dhe përqindjes së yndyrës. Edhe pse shpesh merret në mëngjes me stomakun bosh, efektet janë të ngjashme edhe nëse merret në mbrëmje – sidomos kur stomaku është bosh.

4. Ul dëshirat për ushqim gjatë natës
ACV mund të ndihmojë në uljen e oreksit dhe në rritjen e ndjenjës së ngopjes, duke zvogëluar tundimin për “snack”-e pas darke apo për të ngrënë gjatë natës.

5. Mbështet shëndetin e zorrëve dhe sistemin imunitar
Në një studim me të rinj, një dietë e pasur me acide yndyrore me zinxhir të shkurtër (SCFA), ku përfshihej dhe ACV, përmirësoi florën e zorrëve dhe funksionin imunitar. Marrja e uthullës së mollës në mbrëmje mund të ndihmojë në rritjen e SCFA gjatë natës, kur trupi rigjenerohet.

6. Ka veti antibakteriale
Studimet laboratorike tregojnë se ACV ndihmon në ndalimin e rritjes së disa baktereve të rrezikshme si MRSA dhe E. coli. Kjo e bën atë potencialisht të dobishme për parandalimin e infeksioneve – megjithëse kërkohen më shumë kërkime klinike.

Si ta konsumoni sigurt?
• Përdorni 1–2 lugë gjelle uthull molle në një gotë me ujë (jo direkt, për të mbrojtur dhëmbët dhe stomakun).
• Mund të shtoni pak mjaltë për shije dhe efekte shtesë qetësuese.
• Pini 20–30 minuta para gjumit, jo menjëherë pas darkës.

Kujdes:
Personat me ulcerë, refluks gastrik ose ata që marrin ilaçe të veçanta duhet të konsultohen me mjekun përpara përdorimit të rregullt.

Nëse e përdorni me kujdes, uthulla e mollës mund të bëhet një zakon i vogël me përfitime të mëdha – sidomos në mbrëmje. Do ta provosh edhe ti?

Artikuj të Tjera

Komento

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

POSTIMET E FUNDIT

Peshkopi: Babai i kandidatit të PS qarkullon i lirë pas të shtënave me armë...

0
Pas raportimeve për përfshirjen e Esat Gjurës, efektiv policie dhe njëherazi babai i kandidatit socialist në Peshkopi, Daniel Gjura, në një incident të rëndë...

Kaos në Vlorë nga “Giro d’Italia”, qytetarët bllokohen në trafik dhe s’mund të votojnë

0
Vlora është përfshirë sot nga një bllokim i rëndë trafiku, duke krijuar kaos të vërtetë në qarkullimin rrugor dhe duke penguar seriozisht qytetarët që...

Edi Rama u bën thirrje qytetarëve: Votoni, është detyrë qytetare dhe patriotike

0
Kryeministri Edi Rama ka bërë një thirrje të drejtpërdrejtë përmes rrjeteve sociale, duke ftuar qytetarët që ende nuk kanë votuar, të dalin dhe të...

Horoskopi ditor, e Diel, 11 Maj 2025

0
♈ Dashi (21 Mars – 19 Prill) Dita mund të sjellë luhatje emocionale dhe sfida në komunikim. Në marrëdhëniet personale dhe në punë, kujdes me...

Parashikimi i motit, e Diel, 11 Maj 2025

0
Më 11 maj 2025, Shqipëria do të përjetojë një ditë me mot të ndryshueshëm, të karakterizuar nga alternime kthjellimesh dhe vranësirash. Në zonat veriore...