Vezët, një ushqim i dashur dhe burim i shkëlqyer i proteinave, vitaminave dhe mineraleve, kanë pasur dikur një reputacion të keq për shkak të përmbajtjes së tyre të lartë të kolesterolit. Por hulumtimet e fundit tregojnë se për shumicën e njerëzve, konsumimi i vezëve çdo ditë është i sigurt dhe madje i dobishëm për shëndetin.
Një vezë përmban rreth 180–200 miligramë kolesterol, dhe studimet e reja tregojnë se kolesteroli nga ushqimi ka një ndikim të vogël në nivelin e kolesterolit të “keq” LDL në gjak. Një studim sugjeron se konsumimi i një deri në gjashtë vezëve në javë mund të ulë rrezikun e vdekjes nga sëmundjet e zemrës dhe goditja në tru, ndërsa Shoqata Amerikane e Zemrës mbështet deri në dy vezë në ditë si pjesë e një diete të shëndetshme.
Vezët janë të pasura me proteina për ndërtimin dhe riparimin e indeve, yndyrna të shëndetshme, minerale si seleni dhe kolina, si dhe vitamina B12, A, D, E dhe K. Po ashtu, ato përmbajnë antioksidantët luteinë dhe zeaksantinë, të cilët mbrojnë shëndetin e syve.
Ekspertët rekomandojnë që vezët të konsumohen si pjesë e një diete të balancuar dhe të kombinohen me ushqime të tjera të shëndetshme. Konsumimi me proshutë, djathë ose gjalpë mund të rrisë përmbajtjen e yndyrnave të ngopura, prandaj duhet të kihet kujdes.
Njerëzit me kolesterol të lartë, sëmundje të zemrës ose diabet duhet të konsultohen me mjekun përpara se të rrisin konsumimin e vezëve. Për shumicën e njerëzve, vezët mbeten një zgjedhje ushqimore e shëndetshme, kur konsumohen me masë dhe si pjesë e një diete të larmishme.






