Një studim japonez zbulon se edhe konsumimi modest javor i djathit mund të ndihmojë në ruajtjen e shëndetit konjitiv dhe të mbrojë trurin gjatë procesit të plakjes, raportoi news-medical.net.
Demenca është një shqetësim global në rritje, që pritet të prekë mbi 150 milionë njerëz deri në vitin 2050. Pavarësisht përparimeve mjekësore, trajtimet kurative mbeten të kufizuara.
Djathi përmban komponime bioaktive, përfshirë vitamina K2, peptide dhe probiotikë, që mund të mbështesin mbrojtjen e qelizave nervore përmes mekanizmave antiinflamatorë dhe metabolikë.
Studimi përdori të dhëna nga Studimi i Vlerësimit Gerontologjik të Japonisë (JAGES) 2019 dhe zbuloi se personat mbi 65 vjeç që konsumonin djathë të paktën një herë në javë kishin një rrezik 21–24% më të ulët të demencës.
Analiza e kohës mesatare të mbijetesës tregoi se konsumatorët e djathit kishin një përfitim prej rreth 7,7 ditësh më shumë jetëgjatësi, duke sugjeruar se edhe zakonet e thjeshta dietike mund të ndikojnë pozitivisht në shëndetin e trurit.






