2.5 C
Tiranë
Sunday, November 24, 2024
spot_img

Konsumimi i mishit të kuq rrit rrezikun më të lartë për zhvillimin e diabetit të tipit 2

Një studim i ri nga studiuesit e Harvardit sugjeron se konsumimi i vetëm dy porcioneve të mishit të kuq në javë rrit rrezikun për zhvillimin e diabetit të tipit 2 më vonë në jetë, dhe rreziku rritet më tej me konsum më të madh, sipas studimit të botuar të enjten në American Journal of Clinical Nutrition. .

“Lidhja midis mishit të kuq dhe diabetit të tipit 2 është vërejtur në popullata të ndryshme në mbarë botën,” tha autori i parë i studimit Xiao Gu, një studiues postdoktoral i të ushqyerit në Shkollën e Shëndetit Publik në Harvard TH Chan. “Ne vazhdojmë të forcojmë provat ekzistuese me të dhëna dhe teknika të përmirësuara. Shpresoj se studimi ynë mund të zgjidhë debatin nëse duhet të kufizojmë marrjen e mishit të kuq për shqetësime shëndetësore apo jo.”

Rreth 462 milionë njerëz në mbarë botën janë të prekur nga diabeti i tipit 2, një shkallë që është rritur me shpejtësi, thanë autorët.

“Parandalimi i diabetit është i rëndësishëm sepse kjo sëmundje është në vetvete një barrë serioze dhe është gjithashtu një faktor rreziku kryesor për sëmundjet kardiovaskulare dhe të veshkave, kancerin dhe demencën”, tha Gu.

Konsumimi i mishit të kuq është lidhur me rrezikun e diabetit të tipit 2 në studimet e kaluara, por autorët e hulumtimit të fundit donin t’i përmirësonin ato duke shtuar detaje se si diagnozat e diabetit dhe biomarkerët e lidhur u ndikuan nga marrja për një periudhë të gjatë kohore.

Autorët studiuan 216,695 njerëz që kishin marrë pjesë në Studimin e Shëndetit të Infermierëve, Studimin e Shëndetit të Infermierëve II dhe Studimin Pasues të Profesionistëve Shëndetësor, të cilët rekrutuan pjesëmarrës nga rreth 1976 deri në 1989. Dy studimet e para hetuan faktorët e rrezikut për sëmundjet kronike midis infermiereve femra të regjistruara në Amerikën e Veriut, ndërsa studimi i fundit vlerësoi të njëjtat tema, por për burrat.

Artikuj të Tjera

Komento

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

POSTIMET E FUNDIT