14.5 C
Tiranë
Friday, September 20, 2024
spot_img

Jamballi: Një barishte me potencial anti-kancerogjen dhe anti-inflamatore

Jamballi, një ëmbëlsues i njohur për shijen e tij të ëmbël, po shfaqet si një barisht i rëndësishëm me përdorime të shumëfishta në gastronomi dhe mjekësi. Një studim nga Universiteti i Illinois në Çikago ka zbuluar se jamballi ka potencial për të parandaluar ose trajtuar disa lloje të kancerit.

Jamballi vjen nga bima Glycyrrhiza glabra dhe ka një histori të gjatë përdorimi në gastronomi dhe mjekësi. Ekipi i studiuesve po kërkon të zbulojë substancat aktive të jamballit për të shikuar nëse ato mund të përdoren për të parandaluar ose ndaluar zhvillimin e kancerit të prostatës. Gjatë hulumtimit, është vërejtur se glycyrrhizin, një substancë që rrjedh nga jamballi, ka potencial anti-inflamator dhe antikancerogjen.

Profesori Gnanasekar Munirathinam, drejtor i studimit, tha se kërkimet e tyre tregojnë se glycyrrhizin dhe acid glicirretinik (derivati i saj) kanë potencial të madh si agjentë anti-inflamatorë dhe antikancerogjenë. Megjithatë, ai theksoi se kërkimet e mëtejshme janë të nevojshme për të zhvilluar agjentë specifikë për përdorim klinik.

Në përfundim, ekspertët nxisin një përdorim të kujdesshëm të jamballit, duke pasur parasysh se ai mund të ndikojë në presionin e gjakut dhe të shkaktojë efekte anësore. Gjithashtu, ata shprehin shpresën që hulumtimet e mëtejshme mund të çojnë në zhvillimin e trajtimeve të efektshme kundër kancerit të prostatës dhe llojeve të tjera të kancerit.

Artikuj të Tjera

Komento

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

POSTIMET E FUNDIT