8.5 C
Tiranë
Thursday, November 21, 2024
spot_img

Çfarë i ndodh organizmit nëse konsumoni një lugë mjaltë herët në mëngjes

Mëngjesi me mjaltë është një trend dhe ka efekte të shkëlqyera në ditën tuaj. Si thua ta nisësh ditën në një mënyrë shumë më të ëmbël?

Edhe pse, përfshirja e këtij superushqimi në dietën tuaj është shumë më tepër sesa të ëmbëlsoni ditën tuaj që në mëngjes. Fillimi i ditës duke përfshirë këtë ushqim në rutinën tuaj do t’ju sjellë përfitime të panumërta për shëndetin tuaj dhe atë të familjes suaj. Si për të rriturit ashtu edhe për fëmijët, mjalti është ideali i parë në mëngjes për shumë arsye. ju themi!

Menaxhimi i diabetit

Studimet kanë treguar se mjalti është i dobishëm në trajtimin dhe menaxhimin e diabetit. Ai përmban antioksidantë që luajnë një rol të rëndësishëm në kontrollin e diabetit mellitus. Mjalti mund të ndihmojë në uljen e nivelit të sheqerit (glukozës plazmatike) në gjakun e individëve me diabet. Mjalti gjithashtu redukton përmbajtjen e lipideve në gjak dhe proteinave reaktive në shumicën e njerëzve dhe atyre që jetojnë me lipide të tepërta në gjak.

Menaxhimi i kancerit

Studimet e fundit sugjerojnë se mjalti ndihmon në luftimin e kancerit duke ndërhyrë në rrugët e sinjalit të qelizave. Mjalti nxit një përgjigje imune kundër qelizave të kancerit, duke i penguar ato të shumohen. Ky veprim parandalon zhvillimin e qelizave të kancerit të mushkërive, qelizave të kancerit të lëkurës, kancerit të zorrës së trashë, kancerit të prostatës, qelizave të kancerit të gojës, kancerit të gjirit, leucemisë, kancerit të fshikëzës dhe qelizave të kancerit të kockave.

Promovimi i shëndetit të zemrës

Antioksidantët e pranishëm në mjaltë ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit të zemrës duke reduktuar rrezikun e dështimit të zemrës. Ato ulin rrezikun e dështimit të zemrës duke reduktuar aftësinë e trombociteve në gjak për t’u mpiksur dhe duke parandaluar oksidimin e lipoproteinave me densitet të ulët (një proteinë që mbart kolesterolin në qarkullimin e gjakut).

Menaxhimi i astmës dhe të ftohtit

Mjekët tradicionalë e përfshinin mjaltin në mjekësi për trajtimin e kollës, etheve dhe astmës. Mjalti mund të ndihmojë në parandalimin dhe reduktimin e simptomave të astmës, kollës së zakonshme dhe temperaturës. Disa studime tregojnë se trajtimi me mjaltë menaxhon me sukses astmën duke parandaluar inflamacionin e rrugëve të frymëmarrjes. Vetitë e tilla gjithashtu e bëjnë mjaltin të dobishëm në menaxhimin e bronkitit kronik.

Shërimi i plagës

Mjalti është agjenti më i vjetër i trajtimit dhe shërimit të plagëve i njohur për njerëzimin. Ai aktivizon një përgjigje imune që lufton infeksionin, duke stimuluar qelizat e bardha të gjakut (të cilat ndihmojnë në luftimin e infeksioneve dhe sëmundjeve) për të filluar riparimin e indeve. Mjalti është efektiv në trajtimin e plagëve akute dhe të lehta dhe djegieve sipërfaqësore dhe të pjesshme.

Burimi i antioksidantëve

Trupi juaj përmban radikale të lira përgjegjëse për plakjen, dëmtimin e funksionit të qelizave dhe shkaktimin e çrregullimeve të zemrës dhe enëve të gjakut. Mjalti dhe ushqimet e tjera të pasura me antioksidantë mund t’ju mbrojnë kundër sëmundjeve të tilla dhe të tjera kronike.

Sasia dhe cilësia e agjentëve oksidues në mjaltë varet nga lloji i mjaltit dhe lulja që siguron nektarin. Një studim mbi të rriturit e shëndetshëm tregoi rritje të antioksidantëve të plazmës në trupat e tyre. Duke vërtetuar kështu se antioksidantët përmirësojnë sistemin imunitar të mbrojtjes së trupit të njeriut.

Rritja e performancës

Për çdo lugë çaji mjaltë që konsumoni, merrni 17 gram karbohidrate. Kjo tregon se mjalti mund të jetë i dobishëm si një zëvendësues për rritjen e energjisë gjatë ushtrimeve. Studimet mbi atletët treguan se marrja e sasive të ulëta të mjaltit gjatë aktivitetit fizik shkakton një rritje të performancës. Efektet e prodhuara nga mjalti ishin shumë më të mira se ato të glukozës. Kjo dëshmon se mjalti mund të funksionojë si një përmirësues i performancës gjatë aktivitetit fizik.

Nxitja e tretjes dhe përthithjes së ushqimit

Enzimat që përmbahen në mjaltë rrisin tretjen dhe përthithjen e lëndëve ushqyese si karbohidratet. Mjalti përmban sheqer të thjeshtë që është tretur paraprakisht. Ndryshe nga sheqeri i rafinuar, ai mund të absorbohet drejtpërdrejt në qarkullimin e gjakut pa pasur nevojë të tretet. Kjo e bën mjaltin një burim më të shpejtë dhe më efikas të energjisë.

Trajtimi i çrregullimeve të syrit

Njerëzit e lashtë përdornin zambak uji dhe mjaltë indiane nga Atika për të trajtuar dhe kuruar çrregullimet e syve. Përdoret ende nga vendasit indianë sot për të kuruar çrregullimet e syve të shkaktuara nga infeksionet e fruthit.

Artikuj të Tjera

Komento

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

POSTIMET E FUNDIT