Në një kohë kur rastet me sëmundje neurodegjenerative si demenca dhe Alzhaimeri po shtohen ndjeshëm në mbarë botën, ekspertët e shëndetit po i rikthehen kurave natyrale për të ndihmuar në ruajtjen e shëndetit mendor dhe forcimin e trurit.
Sipas një studimi të publikuar nga Universiteti Kombëtar i Singaporit, njerëzit që konsumojnë rregullisht çaj — të paktën një herë në ditë — gëzojnë funksione më të mira të trurit, kanë kujtesë më të qëndrueshme dhe janë më pak të rrezikuar nga rënia e aftësive njohëse.
“Çaji, në veçanti ai i përgatitur nga bimë natyrale si çaji i malit, ndikon pozitivisht në funksionimin e trurit dhe ndihmon në qetësimin emocional,” thuhet në analizën e studimit. “Antioksidantët dhe përbërësit bioaktivë që përmban çaji, mbrojnë trurin nga plakja dhe stresi oksidativ.”
Përveç përmirësimit të kujtesës dhe përqendrimit, çaji ndihmon edhe në luftimin e ankthit dhe depresionit — dy prej gjendjeve më të përhapura psikologjike të kohëve moderne. Konsumimi i rregullt i tij është i dobishëm për çdo grupmoshë, por ndikimi i tij më i fuqishëm është vërejtur tek personat mbi 60 vjeç.
Mjafton një filxhan çaji në ditë, i përgatitur nga bimë të freskëta dhe të pastra, për të ndihmuar trurin të funksionojë më gjatë dhe më mirë. Ekspertët rekomandojnë çajin e malit shqiptar si një nga variantet më të mira, falë pasurisë së tij në përbërës natyralë që ndikojnë pozitivisht në sistemin nervor, tretje, tensionin e gjakut dhe qetësimin mendor.
Në vend që të presim shfaqjen e simptomave, mjekët sugjerojnë që kujdesi për trurin të nisë sa më herët — dhe ndonjëherë, një zakon i vogël si një filxhan çaj në ditë, mund të bëjë një ndryshim të madh në jetë.