Më në fund, mund të lejoni veten të shijoni ato ëmbëlsira të preferuara pa u ndjerë shumë fajtor. Kërkimet e fundit tregojnë se disa përbërës në çokollatë, veçanërisht në atë të zezë, kanë disa përfitime shëndetësore surprizuese.
1. Ul Presionin e Gjakut
Flavanolët në kakao funksionojnë si ilaçe për uljen e presionit të gjakut, duke stimuluar prodhimin e oksidit të azotit, i cili ndihmon në hapjen e enëve të gjakut. Studimet australiane tregojnë se konsumimi i rregullt i kakaos ndihmon në uljen e presionit sistolik dhe diastolik. Megjithatë, është e rëndësishme të mos teproni, pasi 1% e njerëzve raportuan dhimbje stomaku nga konsumimi i tepruar.
2. Parandalon Dëmtimin e Mëlçisë*
Çokollata e zezë përmirëson qarkullimin e gjakut në mëlçi dhe mund të ndihmojë në parandalimin e dëmtimit të saj. Edhe pse studimet janë në zhvillim, rezultatet paraprake janë premtuese.
3. Rrit “Kolesterolin e Mirë”
Polifenolët në kakao ndihmojnë në rritjen e nivelit të kolesterolit të mirë (HDL). Acidi stearik dhe acidi oleik, përbërësit kryesorë të kakaos, nuk rrisin nivelin e kolesterolit në gjak dhe mund të ndihmojnë në reduktimin e tij.
4. Mban Zemrën të Shëndetshme
Çokollata ndihmon në uljen e presionit të gjakut, hapjen e enëve të gjakut dhe zvogëlimin e inflamacionit, duke mbajtur zemrën të shëndetshme. Një studim i madh zbuloi se ata që konsumonin më shumë çokollatë kishin 37% më pak gjasa të zhvillonin sëmundje koronare të zemrës.
5. Përmirëson Humorin
Ngrënia e 42 gram çokollate të zezë në ditë është lidhur me ndjenja më të mira dhe kënaqësi. Lirimi i serotoninës dhe endorfinës në tru kontribuon në përmirësimin e humorit.
6. Rrit Fuqinë e Trurit
Çokollata përmban përbërës që ndihmojnë në përmirësimin e funksionit të trurit dhe janë lidhur me nivele më të larta të krijimtarisë.
7. Mban Peshën në Kontroll
Njerëzit që konsumojnë çokollatë rregullisht priren të jenë më të hollë, sipas një studimi të madh që analizon lidhjen midis konsumit të çokollatës dhe peshës trupore.
8.Përmirëson Shanset për Çmime Nobel
Një studim sugjeron se vendet me konsum më të lartë të çokollatës, si Zvicra, kanë numër më të lartë laureatë të çmimeve Nobel.
9. Rinovon Enët e Gjakut
Ngrënia e 70 gram çokollatë të zezë në ditë ka treguar përmirësime në shëndetin e enëve të gjakut, duke i bërë ato më fleksibël dhe duke ulur ngjitjen e qelizave të bardha të gjakut.
10. Mbron Lëkurën
Përbërësit në kakao mund të ndihmojnë në mbrojtjen e lëkurës nga dëmtimet e diellit. Studimet tregojnë se ata që hanë çokollatë të zezë mund të kalojnë dyfishin e kohës nën rrezet UV para se lëkura e tyre të skuqej.
Pra, herën tjetër kur të ndiheni fajtor për një copë çokollatë, mendoni për të gjitha këto përfitime shëndetësore. Le të shijojmë ëmbëlsirat pa u ndjerë të keq!