0.5 C
Tiranë
Monday, November 25, 2024
spot_img

Përfitimet shëndetësore të Mjedrës , të pasura me vitaminë c

Një nga frutat më të shëndetshme për organizmin është mjedra.

Ekspertët sugjerojnë se një racion prej 130-150 gramë mjedra ofron përfitime të mëdha shëndetësore, duke përfshirë:

– 1.5 gramë proteinë
– 8 gramë fibra
– 54% të nevojave ditore të vitaminës C
– 12% të vitaminës K
– 6% të folatit
– 5% të vitaminës E
– 41% të nevojave ditore për kalium
– Antioksidantë
– Vitaminën B-6
– Kalcium
– Hekur
– Zink
– Magnez
– Betakaroten dhe kolinë

Këto përfitime e bëjnë mjedrën një aleat të rëndësishëm të shëndetit, sidomos në periudhat sfiduese për shëndetin.

Megjithatë, ju inkurajojmë të lexoni më tej për ndikimet e mjedrave në shëndetin tonë.

Shëndeti i Zemrës

Ushqimet e pasura me antioksidantë, siç janë mjedrat, ulin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Kaliumi tek mjedrat kontribuon në shëndetin e zemrës. Një studim zbuloi se njerëzit që konsumuan 4,069 mg kalium në ditë ishin 49% më pak të rrezikuar nga sëmundjet kardiovaskulare sesa ata që konsumojnë më pak se 1,000 mg kalium në ditë.

Tumoret

Mjedrat përmbajnë antioksidantë të fuqishëm që luftojnë radikalet e lira, pengojnë rritjen e tumoreve dhe ulin inflamacionin në trup. Këta antioksidantë ndihmojnë gjithashtu në ngadalësimin e zhvillimit të disa llojeve të kancerit, përfshirë atë të ezofagut, mushkërive, gojës, mitrës, pankreasit, prostatës dhe zorrës së trashë.

Diabeti

Çdo ushqim natyral që ka lëkurë është i pasur me fibra dhe mjedrat kanë shumë fibra. Ushqimet e pasura me fibra ndihmojnë në mbajtjen e niveleve të balancuara të sheqerit në gjak. Studimet tregojnë se diabetikët e tipit 1 që konsumojnë ushqime të pasura me fibra kanë nivele më të ulëta të glukozës në gjak, ndërsa ata të tipit 2 kanë përmirësime në nivelet e lipideve dhe insulinës.

Tretja

Fibrat dhe uji tek mjedrat ndihmojnë tretjen duke ushqyer florën bakteriale dhe eliminuar toksinat që shkaktojnë probleme në stomak dhe konstipacion.

Shëndeti i Syve

Ushqimet e pasura me vitaminë C, si mjedrat, ndihmojnë në mbajtjen e syve të shëndetshëm duke i mbrojtur nga dëmtimet e rrezeve ultravjollcë. Mjedrat gjithashtu përmbajnë antioksidantin zeaksanthinë, i cili filtron rrezet e rrezikshme blu që dëmtojnë shëndetin e syve.

Artikuj të Tjera

Komento

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

POSTIMET E FUNDIT