Një nga gatimet më të dashura të amvisave shqiptare është gjella me spinaq dhe oriz, e njohur gjithashtu si burani. Megjithatë, një gabim i zakonshëm është që spinaqi të zjehet për shumë minuta, duke humbur kështu pjesën më të madhe të vlerave ushqyese.
Në të kaluarën, ekspertët rekomandonin që spinaqi të zihej për të paktën 25 minuta, por tani është provuar se kjo i zhvesh gjethet e spinaqit nga shumica e vlerave të tij ushqyese. Aktualisht, kërkimet sugjerojnë që spinaqi duhet të gatuhet sa më pak për të ruajtur vlerat e tij ushqyese. Në fakt, në pak sekonda gjethet e spinaqit çlirojnë 55% më shumë hekur të tretshëm se kur hahet i freskët.
Një filxhan çaji me spinaq të freskët përmban 0.8 miligram hekur, ndërsa një gjysmë filxhani çaji me spinaq të gatuar përmban 3.2 miligram hekur, duke treguar se gatimi mund të rrisë përmbajtjen e hekurit.
Për të ndihmuar në përthithjen më të mirë të hekurit, është e rekomanduar të shtoni ushqime të pasura me vitaminë C, si specat e kuq. Kjo vitaminë ndihmon hekurin që të përthithet me lehtësi dhe të kalojë nga sistemi tretës në gjak, duke përmirësuar kështu shëndetin tuaj, veçanërisht nëse vuani nga anemia.
Si të Gatuani Spinaqin pa Humbur Vlera Ushqyese?
1. Lajeni mirë spinaqin me ujë të ftohtë dhe hiqni gjethet e vrara ose të vyshkura.
2. Përdorni një tigan dhe shtoni një sasi të vogël vaj ulliri.
3. Hidheni spinaqin në tigan dhe kavërdiseni. Përdoreni një spatul për ta përzier rregullisht dhe shmangni që të ngjitet në sipërfaqe të tiganit.
4. Spinaqi është i gatuar kur gjethet marrin një ngjyrë të errët jeshile dhe tkurren ndjeshëm.
Kombinimet Më Të Mira Të Spinaqit Në Kuzhinë
• Spinaqi shkëlqen kur kombinohet me uthull balsamike dhe lëng limoni.
• Mund ta kavërdisni me vaj ulliri ose thjesht në ujë.
• Kur janë gatuar, shtoni gjethet e spinaqit në supë ose gjellë për të shtuar vlera ushqyese.
• Lëngu i supës ose gjellës do të përthithë të gjitha ushqyesit që janë çliruar nga gjethet e spinaqit, duke i bërë ato më të lehta për t’u absorbuar nga trupi juaj.
Spinaqi është një përbërës shumë i pasur me vitamina dhe minerale, dhe me këto këshilla do të mund të përfitoni sa më shumë nga vlerat e tij ushqyese.