Boronicat, fruti i vogël por me përfitime të mëdha shëndetësore, po tërheqin gjithnjë e më shumë vëmendjen e shkencëtarëve. Një studim i ri nga Universiteti i Anglisë Lindore ka zbuluar se konsumimi i përditshëm i boronicës së kuqe mund të ndihmojë në përmirësimin e kujtesës dhe shëndetit kognitiv, ndërsa ul kolesterolin “e keq” LDL.
Hulumtimi, i kryer me një grup prej 60 pjesëmarrësish të shëndetshëm për një periudhë 12-javore, tregoi se konsumimi i boronicës çoi në përmirësime të ndjeshme në kujtesën për ngjarjet e përditshme, qarkullimin e gjakut në tru dhe nivelet e kolesterolit. Gjysma e pjesëmarrësve konsumuan pluhur boronicë, ndërsa të tjerët morën një placebo, duke treguar një ndryshim të dukshëm midis dy grupeve.
Dr. David Vauzour, studiuesi që udhëhoqi projektin, deklaroi: “Këto rezultate janë shumë premtuese dhe hapin rrugën për studime të mëtejshme mbi përfitimet e boronicave dhe manaferrave të tjera për shëndetin e trurit dhe zemrës.”
Ky studim thekson rëndësinë e përfshirjes së boronicave në dietën e përditshme, duke i kthyer ato në një zgjedhje ideale për ata që kërkojnë të mbrojnë funksionet njohëse dhe të përmirësojnë shëndetin kardiovaskular.