2.5 C
Tiranë
Saturday, December 13, 2025
spot_img

Ekspertët japin alarmin: 4 vlera ushqyese që mungojnë gjithnjë e më shumë në trupin tonë

Konsumimi i ulët i frutave dhe perimeve po sjell mungesa serioze të fibrave, kalciumit, vitaminës D dhe kaliumit – kërcënim për shëndetin publik

Ekspertët e shëndetit publik kanë ngritur shqetësime serioze lidhur me rënien e konsumit të vlerave ushqyese jetësore në dietën e përditshme të njerëzve. Në një raport të fundit të publikuar nga HuffPost, thuhet se ushqimet që konsumohen sot përmbajnë gjithnjë e më pak vlera të vërteta ushqyese, çka po ndikon drejtpërdrejt në shëndetin e popullsisë.

Sipas të dhënave zyrtare nga Departamenti Amerikan i Bujqësisë dhe Departamenti i Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore, më pak se 10% e njerëzve arrijnë të konsumojnë sasinë e rekomanduar të përditshme të perimeve (nga 2 deri në 3 gota në ditë), ndërsa vetëm 20% konsumojnë mjaftueshëm fruta (nga 1.5 deri në 2 gota në ditë).

Por situata bëhet edhe më alarmante kur flitet për ato që quhen “vlera ushqyese që mungojnë” – substanca të domosdoshme për organizmin, por që konsumohen në sasi shumë të vogla.

Lista e këtyre përfshin:
• Vitaminat A, D, E dhe C
• Folatin
• Kalciumin
• Magnezin
• Fibrat
• Kaliumin
• Hekurin (veçanërisht për adoleshentet dhe gratë para menopauzës)

Nga të gjitha këto, katër prej tyre janë klasifikuar si “vlera ushqyese kritike” për shkak të ndikimit negativ që mungesa e tyre ka për shëndetin publik:
1. Fibrat – Të nevojshme për sistemin tretës dhe parandalimin e diabetit dhe sëmundjeve të zemrës.
2. Kalciumi – I domosdoshëm për kockat dhe dhëmbët.
3. Vitamina D – E rëndësishme për imunitetin dhe përthithjen e kalciumit.
4. Kaliumi – Ndihmon në ruajtjen e presionit të gjakut dhe funksionin e muskujve dhe zemrës.

Ekspertët paralajmërojnë se rënia e konsumit të këtyre vlerave ushqyese mund të ketë pasoja serioze afatgjata, përfshirë rritjen e rrezikut për sëmundje kronike, dobësim të imunitetit dhe probleme të sistemit kardiovaskular.

Rekomandimi kryesor i mjekëve dhe dietologëve është një kthim tek ushqimi natyral – fruta, perime të freskëta, drithëra të plota dhe më pak ushqime të përpunuara industrialisht.

Artikuj të Tjera

Komento

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

POSTIMET E FUNDIT

Humbën jetën ne aksidentin tragjik në autostradën “Ibrahim Kushta”, mes tyre eksperten e ekonomisë...

0
Dy gra, Eorda Sinollari dhe Elizabeta Katija, humbën tragjikisht jetën sot pas një përplasjeje mes një makine dhe një kamioni në autostradën “Ibrahim Rugova”,...

“Balluku e mori Ramën për fyti, Rama diktoi Gjykatën” – Berisha shpërthen: “Protesta masive,...

0
Kryetari i Partisë Demokratike, Sali Berisha, vijoi akuzat e ashpra ndaj qeverisë dhe kryeministrit Edi Rama, duke deklaruar se vendimi i Gjykatës Kushtetuese për...

“Balluku zhduku 50 mln euro nga tuneli i Llogarasë, Aeroporti i Vlorës do i...

0
Kreu i Partisë Demokratike, Sali Berisha, deklaroi sot nga Foltorja e demokratëve në Elbasan se qeveria ka kryer një seri skandalesh abuzive dhe vjedhjesh...

Dy të arrestuarit për vrasjen në kampingun e Finikoundas ku u vra dhe shqiptari,...

0
Dy të pandehurit e akuzuar për nxitjen e vrasjes së dyfishtë në Finikounda, Greqi, kanë kërkuar dhe kanë marrë një afat deri të hënën...

Arrestohet 26-vjeçari shqiptar i dyshuar për trafik kokaine: policia i gjen 107 doza të...

0
Policia italiane në Savona ka vënë në pranga një 26-vjeçar shqiptar, i dyshuar si pjesë e një rrjeti të trafikut dhe shpërndarjes së kokainës...