11.5 C
Tiranë
Friday, December 5, 2025
spot_img

Ekspertët japin alarmin: 4 vlera ushqyese që mungojnë gjithnjë e më shumë në trupin tonë

Konsumimi i ulët i frutave dhe perimeve po sjell mungesa serioze të fibrave, kalciumit, vitaminës D dhe kaliumit – kërcënim për shëndetin publik

Ekspertët e shëndetit publik kanë ngritur shqetësime serioze lidhur me rënien e konsumit të vlerave ushqyese jetësore në dietën e përditshme të njerëzve. Në një raport të fundit të publikuar nga HuffPost, thuhet se ushqimet që konsumohen sot përmbajnë gjithnjë e më pak vlera të vërteta ushqyese, çka po ndikon drejtpërdrejt në shëndetin e popullsisë.

Sipas të dhënave zyrtare nga Departamenti Amerikan i Bujqësisë dhe Departamenti i Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore, më pak se 10% e njerëzve arrijnë të konsumojnë sasinë e rekomanduar të përditshme të perimeve (nga 2 deri në 3 gota në ditë), ndërsa vetëm 20% konsumojnë mjaftueshëm fruta (nga 1.5 deri në 2 gota në ditë).

Por situata bëhet edhe më alarmante kur flitet për ato që quhen “vlera ushqyese që mungojnë” – substanca të domosdoshme për organizmin, por që konsumohen në sasi shumë të vogla.

Lista e këtyre përfshin:
• Vitaminat A, D, E dhe C
• Folatin
• Kalciumin
• Magnezin
• Fibrat
• Kaliumin
• Hekurin (veçanërisht për adoleshentet dhe gratë para menopauzës)

Nga të gjitha këto, katër prej tyre janë klasifikuar si “vlera ushqyese kritike” për shkak të ndikimit negativ që mungesa e tyre ka për shëndetin publik:
1. Fibrat – Të nevojshme për sistemin tretës dhe parandalimin e diabetit dhe sëmundjeve të zemrës.
2. Kalciumi – I domosdoshëm për kockat dhe dhëmbët.
3. Vitamina D – E rëndësishme për imunitetin dhe përthithjen e kalciumit.
4. Kaliumi – Ndihmon në ruajtjen e presionit të gjakut dhe funksionin e muskujve dhe zemrës.

Ekspertët paralajmërojnë se rënia e konsumit të këtyre vlerave ushqyese mund të ketë pasoja serioze afatgjata, përfshirë rritjen e rrezikut për sëmundje kronike, dobësim të imunitetit dhe probleme të sistemit kardiovaskular.

Rekomandimi kryesor i mjekëve dhe dietologëve është një kthim tek ushqimi natyral – fruta, perime të freskëta, drithëra të plota dhe më pak ushqime të përpunuara industrialisht.

Artikuj të Tjera

Komento

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

POSTIMET E FUNDIT

U plagos nga bashkëmoshatari , ndërron jetë 15-vjeçari Erion Boba, pas 10 ditësh lufte...

0
Ka ndërruar jetë në spital 15-vjeçari nga Durrësi, Erion Boba, i cili u plagos rëndë me thikë nga një bashkëmoshatar pak ditë më parë....

Arsenal armësh dhe drogë në makinë: Policia e Tiranës arreston dy persona, njëri me...

0
Policia e Tiranës ka finalizuar një operacion të suksesshëm ndaj armëmbajtjes pa leje dhe shpërndarjes së lëndëve narkotike, duke vënë në pranga dy shtetas....

Arrestohet 50-vjeçari shqiptar që vrau bashkëshorten në Itali – u gjet i plagosur rëndë,...

0
Nazif Muslija, 50-vjeçari shqiptar nga Maqedonia e Veriut, i akuzuar për vrasjen e bashkëshortes së tij, Sadjide Muslija, është vënë në pranga nga autoritetet...

Horoskopi ditor, e Premte, 5 Dhjetor 2025

0
Dashi Dita sjell energji të mira për punët praktike. Do ndihesh më i/e fokusuar dhe i/e vendosur. Në marrëdhënie, komunikimi bëhet më i drejtpërdrejtë dhe...

Parashikimi i motit, e Premte, 5 Dhjetor 2025

0
Shqipëria do të përballet me kushte tipike dimri — mot i ftohtë, me vranësira dhe reshje të mundshme, sidomos në zonat e ultësirës dhe...