24.5 C
Tiranë
Friday, May 2, 2025
spot_img

Ekspertët japin alarmin: 4 vlera ushqyese që mungojnë gjithnjë e më shumë në trupin tonë

Konsumimi i ulët i frutave dhe perimeve po sjell mungesa serioze të fibrave, kalciumit, vitaminës D dhe kaliumit – kërcënim për shëndetin publik

Ekspertët e shëndetit publik kanë ngritur shqetësime serioze lidhur me rënien e konsumit të vlerave ushqyese jetësore në dietën e përditshme të njerëzve. Në një raport të fundit të publikuar nga HuffPost, thuhet se ushqimet që konsumohen sot përmbajnë gjithnjë e më pak vlera të vërteta ushqyese, çka po ndikon drejtpërdrejt në shëndetin e popullsisë.

Sipas të dhënave zyrtare nga Departamenti Amerikan i Bujqësisë dhe Departamenti i Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore, më pak se 10% e njerëzve arrijnë të konsumojnë sasinë e rekomanduar të përditshme të perimeve (nga 2 deri në 3 gota në ditë), ndërsa vetëm 20% konsumojnë mjaftueshëm fruta (nga 1.5 deri në 2 gota në ditë).

Por situata bëhet edhe më alarmante kur flitet për ato që quhen “vlera ushqyese që mungojnë” – substanca të domosdoshme për organizmin, por që konsumohen në sasi shumë të vogla.

Lista e këtyre përfshin:
• Vitaminat A, D, E dhe C
• Folatin
• Kalciumin
• Magnezin
• Fibrat
• Kaliumin
• Hekurin (veçanërisht për adoleshentet dhe gratë para menopauzës)

Nga të gjitha këto, katër prej tyre janë klasifikuar si “vlera ushqyese kritike” për shkak të ndikimit negativ që mungesa e tyre ka për shëndetin publik:
1. Fibrat – Të nevojshme për sistemin tretës dhe parandalimin e diabetit dhe sëmundjeve të zemrës.
2. Kalciumi – I domosdoshëm për kockat dhe dhëmbët.
3. Vitamina D – E rëndësishme për imunitetin dhe përthithjen e kalciumit.
4. Kaliumi – Ndihmon në ruajtjen e presionit të gjakut dhe funksionin e muskujve dhe zemrës.

Ekspertët paralajmërojnë se rënia e konsumit të këtyre vlerave ushqyese mund të ketë pasoja serioze afatgjata, përfshirë rritjen e rrezikut për sëmundje kronike, dobësim të imunitetit dhe probleme të sistemit kardiovaskular.

Rekomandimi kryesor i mjekëve dhe dietologëve është një kthim tek ushqimi natyral – fruta, perime të freskëta, drithëra të plota dhe më pak ushqime të përpunuara industrialisht.

Artikuj të Tjera

Komento

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

POSTIMET E FUNDIT

Dhjetë të vdekur dhe mbi 30 të plagosur në aksidentin tragedik në Filipine: Shoferi...

0
Një aksident i rëndë ka ndodhur sot në një nga autostradat më të ngarkuara të veriut të Filipineve, ku një autobus ka përplasur disa...

Skandalet në QSUT: Abuzime, zjarre, kontrata të dyshimta , si u favorizua Gentjan Sula

0
Ngjarjet e fundit që lidhen me Qendrën Spitalore Universitare “Nënë Tereza” (QSUT) në Tiranë kanë nxjerrë në pah një panoramë alarmante të abuzimeve, keqmenaxhimit...

Tragjedi në Shkodër: 57-vjeçari amerikan dyshohet për vrasjen e bashkëshortes së tij në një...

0
Një krim i rëndë tronditi opinionin publik këtë mëngjes në Shkodrën, ku një grua 53-vjeçare humbi jetën si pasojë e dhunës së ushtruar nga...

Donatella Versace feston 70-vjetorin mes një kapitulli të ri: larg drejtimit krijues, por jo...

0
Në moshën 70-vjeçare, Donatella Versace shënon një moment historik jo vetëm personal, por edhe profesional. Për herë të parë që nga viti 1997, ajo...

OBSH pritet të mbështesë përdorimin e ilaçeve për humbje peshe për trajtimin e obezitetit

0
Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) pritet të mbështesë për herë të parë përdorimin zyrtar të ilaçeve për humbje peshe në trajtimin e obezitetit tek...