10.5 C
Tiranë
Friday, December 5, 2025
spot_img

“Vaji i ullirit rrezikon cilësinë”: Ekspertët paralajmërojnë për ruajtjen dhe paketimin e gabuar

Vaji i ullirit, një nga përbërësit më të dashur në kuzhinën mesdhetare, është në qendër të vëmendjes për shkak të mënyrës së gabuar të ruajtjes që rrezikon të dëmtojë vlerat ushqyese dhe shijen e tij autentike.

Për vite me radhë, familjet shqiptare e kanë ruajtur vajin e ullirit në enë të mëdha qelqi ose balte në bodrume të errëta e të freskëta – një traditë që garantonte jetëgjatësi dhe cilësi. Por me ndryshimin e stilit të jetesës dhe mungesën e hapësirave të dedikuara për magazinim, mënyrat moderne të ruajtjes shpesh bien ndesh me parimet bazë që mbrojnë vajin nga prishja.

Ekspertët e ushqimit këshillojnë që vaji i ullirit të ruhet në temperatura të qëndrueshme mes 10 dhe 18°C, larg rrezeve të diellit dhe lagështirës. Vendosja e tij në banakun e kuzhinës apo pranë burimeve të nxehtësisë konsiderohet gabim i rëndë, pasi nxehtësia dhe drita përshpejtojnë oksidimin dhe humbjen e përbërësve të vlefshëm.

Një tjetër faktor kyç është materiali i enës ku ruhet vaji. “Shishet e errëta prej qelqi, qeramike ose çelik inox janë më të sigurtat”, shpjegojnë specialistët, ndërsa paralajmërojnë kundër përdorimit të shisheve plastike. Studimet e fundit sugjerojnë se plastika mund të lëshojë mikroplastikë në vaj, duke kompromentuar jo vetëm cilësinë, por edhe sigurinë ushqimore.

Në raftet e supermarketeve, konsumatorëve u rekomandohet të shmangin shishet e vendosura në vende të ndriçuara apo të ekspozuara ndaj temperaturave të larta. Po ashtu, këshillohet kontrolli i datës së vjeljes, e jo vetëm i datës së skadencës, si një tregues i freskisë dhe cilësisë së produktit.

Teksa vaji i ullirit mbetet pjesë themelore e dietës shqiptare, ekspertët nënvizojnë se ruajtja e tij e saktë nuk është luks, por nevojë. “Një vaj i ruajtur mirë është ilaç për trupin, një i ruajtur keq është thjesht yndyrë pa vlerë”, theksojnë ata.

Me interesin në rritje për produktet bio dhe shëndetin ushqimor, ruajtja korrekte e vajit të ullirit është kthyer në një temë me rëndësi jo vetëm për amvisat, por edhe për tregtarët, prodhuesit dhe konsumatorët që duan të përfitojnë më shumë nga “ari i gjelbër” i Mesdheut.

Artikuj të Tjera

Komento

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

POSTIMET E FUNDIT

U plagos nga bashkëmoshatari , ndërron jetë 15-vjeçari Erion Boba, pas 10 ditësh lufte...

0
Ka ndërruar jetë në spital 15-vjeçari nga Durrësi, Erion Boba, i cili u plagos rëndë me thikë nga një bashkëmoshatar pak ditë më parë....

Arsenal armësh dhe drogë në makinë: Policia e Tiranës arreston dy persona, njëri me...

0
Policia e Tiranës ka finalizuar një operacion të suksesshëm ndaj armëmbajtjes pa leje dhe shpërndarjes së lëndëve narkotike, duke vënë në pranga dy shtetas....

Arrestohet 50-vjeçari shqiptar që vrau bashkëshorten në Itali – u gjet i plagosur rëndë,...

0
Nazif Muslija, 50-vjeçari shqiptar nga Maqedonia e Veriut, i akuzuar për vrasjen e bashkëshortes së tij, Sadjide Muslija, është vënë në pranga nga autoritetet...

Horoskopi ditor, e Premte, 5 Dhjetor 2025

0
Dashi Dita sjell energji të mira për punët praktike. Do ndihesh më i/e fokusuar dhe i/e vendosur. Në marrëdhënie, komunikimi bëhet më i drejtpërdrejtë dhe...

Parashikimi i motit, e Premte, 5 Dhjetor 2025

0
Shqipëria do të përballet me kushte tipike dimri — mot i ftohtë, me vranësira dhe reshje të mundshme, sidomos në zonat e ultësirës dhe...