Çmimet për disa nga produktet themelore të shportës ushqimore kanë shënuar ndryshime të konsiderueshme krahasuar me vitin e kaluar, sipas të dhënave të kompanive importuese në Shqipëri:
Vaji i Lulediellit dhe Sheqeri:
Çmimi mesatar i vajit të lulediellit ka rënë nga 350 lekë për litër në tetor-nëntor 2022, në 201 lekë për litër për të njëjtën periudhë në 2023, shënuar një rënie prej 34%.
Çmimi mesatar i sheqerit ka rënë nga 115 lekë për kg në tetor-nëntor 2022, në 100 lekë për kg për të njëjtën periudhë në 2023, shënuar një rënie prej 15%.
Orizi:
Çmimi mesatar i orizit ka rënë nga 152 lekë për kg në tetor-nëntor 2022, në 156 lekë për kg për të njëjtën periudhë në 2023, shënuar një rritje prej 3%.
Fasulet:
Çmimi mesatar i fasuleve të paketuara ka rënë nga 214 lekë për kg në tetor-nëntor 2022, në 247 lekë për kg për të njëjtën periudhë në 2023, shënuar një rritje prej 15.5%.
Drithërat:
Çmimi mesatar i drithërave ka pësuar një rritje prej 1.5%.
Ndryshime në Restorante:
Shpenzimet për ushqime në restorante kanë shënuar një rritje nga 13 deri në 17% për person, krahasuar me vitin e kaluar.
Konteksti Ekonomik dhe Social:
Pesha e shpenzimeve për ushqime dhe pije joalkoolike te familjet shqiptare është ende e larta, arritje që tregon sfidat e ardhura të ulëta dhe ndikimet e çmimeve të larta në buxhetin e tyre.
Kurse, në krahasim me vendet e tjera europiane, shpenzimet për ushqime dhe pije në Shqipëri janë shumë më të larta.
Shenjat e ndryshimeve në çmime dhe shpenzime tregojnë nevojën për vëmendje dhe analizë të thelluar nga ana e ekspertëve dhe autoriteteve ekonomike për të kuptuar dhe adresuar sfidat aktuale të tregut ushqimor dhe impaktin e tyre në popullatë.