*1. Shëndeti më i Mirë Kardiovaskular*
Patatet e ëmbla janë një burim i pasur i fibrave, të cilat ndihmojnë në uljen e niveleve të kolesterolit në gjak. Ngrënia e mjaftueshme të fibrave të tretshme është një mënyrë e shkëlqyer për të mbrojtur shëndetin e zemrës, duke reduktuar rrezikun e sëmundjeve të zemrës që lidhen me kolesterolin e lartë.
Përveç fibrave, patatet e ëmbla janë të pasura me antioksidantë, duke përfshirë beta-karotenin, i cili është i njohur për përfitimet e tij për shëndetin kardiovaskular. Konsumimi i lartë i antioksidantëve të tilla si beta-karotenit ka lidhje me reduktimin e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare.
*2. Përmirësimi i Shëndetit të Zorrëve*
Fibrat janë të rëndësishme për shëndetin e zorrëve dhe një patate e ëmbël mesatare përmban një sasi të konsiderueshme të fibrave. Përveç fibrave, patatet e ëmbla përmbajnë edhe niseshte rezistente, e cila promovon shëndetin gastrointestinal duke ndihmuar në rritjen e mikroorganizmave të dobishëm në zorrë. Këto mikroorganizma ndihmojnë në mbështetjen e sistemit imunitar dhe gastrointestinal.
Studimet tregojnë se fibrat gjithashtu ndikojnë në rritjen e mikroorganizmave të dobishëm në mikrobiomën e zorrëve, megjithatë, nevojiten më shumë kërkime për të zbuluar plotësisht lidhjen midis fibrave dhe shëndetit të zorrëve.