8.5 C
Tiranë
Saturday, December 6, 2025
spot_img

Inflamacioni dhe roli i ushqyerjes në kontrollin e tij

Inflamacioni është një nga shkaktarët kryesorë të shumë sëmundjeve serioze që kërcënojnë shëndetin e njeriut. Ky proces është një përgjigje e sistemit imunitar ndaj toksinave ose substancave të huaja që futen në trup, me synimin për të eliminuar këto substanca dhe për të riparuar dëmet e shkaktuara. Megjithatë, kur inflamacioni bëhet kronik ose sistemik, ai shkakton dëmtim të qelizave dhe enëve të gjakut, duke ndikuar negativisht në shëndet dhe duke nxitur sëmundje si artriti dhe sëmundjet e zemrës.

Një nga faktorët kryesorë që nxit inflamacionin është ushqyerja jo e shëndetshme. Regjimi ushqimor i varfër në lëndë ushqyese dhe i pasur me yndyra të dëmshme mund të rrisë nivelin e endotoksinave në gjak, duke nxitur kështu inflamacionin dhe duke shkaktuar probleme më të mëdha, si rezistenca ndaj insulinës, diabeti i tipit 2 dhe obeziteti.

Inflamacioni kronik është veçanërisht i dëmshëm sepse trupi fillon të sulmojë veten, gjë që e pengon të luftojë sëmundjet dhe të shërohet. Prandaj, është thelbësore që trupi të çlirohet nga barra e inflamacionit për të ruajtur shëndetin.

Një nga mënyrat më të mira për të luftuar inflamacionin është konsumimi i frutave dhe perimeve me veti anti-inflamatore. Një recetë e shëndetshme me përbërës që ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit përfshin:

Përbërësit:

• 4 kërcenj selinoje
• Gjysmë kastraveci
• 1 filxhan me copa ananasi
• Gjysmë molle jeshile
• 1 filxhan spinaq
• 1 limon
• 1 copë e vogël xhenxhefil

Të gjithë përbërësit duhet të përpunohen në një shtrydhës frutash dhe lëngu i përftuar duhet konsumuar menjëherë. Ky lëng është i pasur me vitamina dhe minerale të cilat ndihmojnë në eliminimin e inflamacionit, duke përfshirë:

• 68% të dozës së rekomanduar ditore të vitaminës K
• 30% të vitaminës A dhe C
• 11% të kaliumit
• 5.5 gramë fibër

Ananasi është i njohur për fuqinë e tij anti-inflamatore falë enzimës bromelain, e cila ndihmon në reduktimin e inflamacionit. Xhenxhefili gjithashtu është i pasur me antioksidantë dhe përbërës që luftojnë inflamacionin, ndërsa selinoja, limoni dhe molla jeshile janë gjithashtu të njohura për efektet e tyre pozitive në reduktimin e inflamacionit dhe përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm.

Artikuj të Tjera

Komento

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

POSTIMET E FUNDIT

U plagos nga bashkëmoshatari , ndërron jetë 15-vjeçari Erion Boba, pas 10 ditësh lufte...

0
Ka ndërruar jetë në spital 15-vjeçari nga Durrësi, Erion Boba, i cili u plagos rëndë me thikë nga një bashkëmoshatar pak ditë më parë....

Arsenal armësh dhe drogë në makinë: Policia e Tiranës arreston dy persona, njëri me...

0
Policia e Tiranës ka finalizuar një operacion të suksesshëm ndaj armëmbajtjes pa leje dhe shpërndarjes së lëndëve narkotike, duke vënë në pranga dy shtetas....

Arrestohet 50-vjeçari shqiptar që vrau bashkëshorten në Itali – u gjet i plagosur rëndë,...

0
Nazif Muslija, 50-vjeçari shqiptar nga Maqedonia e Veriut, i akuzuar për vrasjen e bashkëshortes së tij, Sadjide Muslija, është vënë në pranga nga autoritetet...

Horoskopi ditor, e Premte, 5 Dhjetor 2025

0
Dashi Dita sjell energji të mira për punët praktike. Do ndihesh më i/e fokusuar dhe i/e vendosur. Në marrëdhënie, komunikimi bëhet më i drejtpërdrejtë dhe...

Parashikimi i motit, e Premte, 5 Dhjetor 2025

0
Shqipëria do të përballet me kushte tipike dimri — mot i ftohtë, me vranësira dhe reshje të mundshme, sidomos në zonat e ultësirës dhe...