Presioni i lartë i gjakut, obeziteti, kequshqyerja, pirja e duhanit dhe diabeti e kthejnë zemrën në një bombë me sahat. Por ka shpresë për ta kthyer mbrapsht orën e zemrës suaj ose për të frenuar ritmin e plakjes e muskulit më të rëndësishëm të trupit.
Madje ka dhe studime të fundit që tregojnë se 50% e goditjeve nga ataku kardiak mund të parandalohen me disa ndryshime të vogla në mënyrën e të ushqyerit.
Duke u referuar tek këto studime, jane identifikuar disa nga ushqimet absolutisht më të mira.
Çokollata e zezë: Kakaoja, polifenolët dhe flavanolet e përmbajtura ndihmojnë për të mbrojtur zemrën.
Bishtajoret: Burim i mirë i magnezit, folatit dhe kaliumit, duke ulur presionin e gjakut.
Domatja: Likopeni, antioksidanti i pasur, ka lidhje me uljen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare.
Arrat: Përmbajnë antioksidantë dhe omega-3 që mund të ulin në mënyrë të dukshme rrezikun e sëmundjeve të zemrës.
Farat e linit: Bimë e pasur me omega-3, ndihmon në luftën kundër inflamacioneve dhe sëmundjeve kardiovaskulare.
Hudhra: Ka antioksidantë që ndihmojnë në parandalimin e bllokimit të arterieve.
Kosi i bardhë: Ndihmon në uljen e presionit të gjakut për shkak të vitaminës D, kalciumit dhe kaliumit.
Patate të ëmbla: Përmbajnë fibra dhe karotenoid, duke ndihmuar në uljen e rrezikut të diabetit dhe sëmundjeve të zemrës.
Kikirikë të zier: Përmbajnë fibra dhe janë një burim i mirë i nutrientëve.
Ka rëndësi të theksohet se këto ushqime duhet të konsumohen në kontekstin e një diete të përgjithshme të shëndetshme dhe aktive fizikisht. Këshillohet gjithashtu konsultimi me një mjek ose një dietolog për të marrë rekomandime individuale bazuar në gjendjen shëndetësore të secilit.