Një nga mënyrat më të mira për të përmirësuar shëndetin e trurit, për të parandaluar demencën dhe rënien e aftësive njohëse, është një dietë e pasur plot vlera ushqyese, kripëra dhe minerale. Po cilat janë ushqimet më të mira për shëndetin e trurit?
Peshku
Studimet kanë treguar se konsumimi i peshkut njëherë në javë ul rrezikun e Alzheimerit dhe demencës. Truri ynë përbëhet kryesisht nga acide yndyrore omega-3, kështu që ushqimet që përmbajnë këto yndyrna ndihmojnë në shëndetin e trurit.
Vezët
Vezët janë të pasura me kolinë, një lëndë ushqyese që konsiderohet si një përbërës i rëndësishëm për shëndetin e trurit. Një vezë e madhe ka 150 miligramë kolinë.
Arrat
Ngrënia e arrave përmirëson funksionin njohës dhe kujtesën, si dhe shëndetin e trurit. Arrat reduktojnë rrezikun e sëmundjeve si ato kardiovaskulare ose diabeti i tipit 2.
Manaferrat
Të pasura me antioksidantë dhe polifenole, manaferrat përmbajnë disa përbërës që luftojnë kundër sëmundjeve të ndryshme, përfshirë ato kardiovaskulare, kancerin dhe Alzheimerin.
Kumbullat e Thata
Kumbullat e thata janë të pasura me kalium dhe janë një burim i vitaminës B6 dhe bakrit, të gjithë mikronutrientët që ndikojnë në funksionimin normal të sistemit nervor.
Agrumet
Të gjitha llojet e agrumeve kanë disa përbërës që mbrojnë qelizat nervore të trurit dhe nxisin vetitë anti-inflamatore në tërësi. Mandarina, portokalli dhe rrushi janë në krye të listës.
Pluhuri i Kakaos dhe Çokollata e Zezë
Kokrrat e kakaos janë të pasura me flavanole, të cilat ndihmojnë në luftimin e inflamacionit në trup dhe mund të rrisin rrjedhjen e gjakut në tru.
Vaji i Ullirit Ekstra i Virgjër
Vaji i ullirit ekstra i virgjër është i pasur me polifenole dhe vitaminë E. Një hulumtim nga “Harvard T.H. Chan School of Public Health” zbuloi se konsumimi ditor i më shumë se gjysmë luge gjelle vaj zvogëlonte 28% mundësinë e vdekjes nga sëmundjet që lidhen me trurin.
Këto ushqime jo vetëm që përmirësojnë shëndetin e trurit, por gjithashtu kontribuojnë në një jetë më të shëndetshme dhe më të gjatë.