36.5 C
Tiranë
Saturday, June 22, 2024
spot_img

BERZH parashikim të zymtë për ekonominë shqiptare: Brenda 2020 bie me 9%. Ja sa parashikohet rimëkëmbja për 2021

TIRANË- Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim në raportin e “Perspektivës Ekonomike Globale në rajonet e BERZH” ka publikuar raportet për pritshmëritë ekonomike.

BERZH mban të pandryshuar nivelin e recesionit i cili pritet të përfshij vendin tonë. Më tej BERZH parashikon që për 2020 ekonomia shqiptare do të pësojë një goditje të fortë duke rënë me 9%.

Ndërkohë ka rishikuar në një ulje prej më shumë se 7.5% pritshmërinë për rritjen ekonomike në vitin 2021.

Nga vendet Ballkanit Perëndimor, Shqipëria dhe Mali i Zi pritet që të kenë rënin më të madhe ekonomike si rrjedhojë e  goditjes së Covid-19.

BERZH thotë se eksportet e Shqipërisë drejt Italisë, që është partneri kryesor tregtar i vendit, ranë me më shumë se 40%, nga marsi deri në maj të këtij viti, dhe me 15% për qershor-korrikun.

Pritshmëritë e BERZH për rikthimin e rritjes ekonomike vitin e ardhshëm mbështetet në ndikimet që ka procesi i Rindërtimit pas tërmetit të mëparshëm. Por duhet patur parasysh se këto parashikime nuk supozojnë ndonjë ringjallje të madhe të pandemisë.

Artikuj të Tjera

Komento

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

POSTIMET E FUNDIT