28.5 C
Tiranë
Saturday, May 18, 2024
spot_img

Dekreti i qeverisë italiane anti-covid/ Ndalohen festat e ekskursionet.Si përcaktohen ditët e karantinës (I plotë)

Pezullim i sporteve të kontaktit, të tilla si futboll ose basketboll, në një nivel amator (por palestra të hapura), dhe lejimi i atyre në një nivel amator për kompanitë me protokolle anti-Covid. Kjo është një nga masat e dekretit të ri të qeverisë italiane i nënshkruar nga Conte gjatë natës dhe e vlefshme për 30 ditë, me rregullat eanti-infektimit. Ndalohen gjithashtu ekskursionet shkollore, aktivitetet edukative jashtë dhe binjakëzime. Ndalim qëndrimi para lokaleve pas orës 21:00.

opennews.al

Qeveria rekomandon: Jo më shumë se 6 brenda në shtëpi dhe me maskë
Neni 1 i dekretit thotë se “është e detyrueshme në të gjithë vendin që të keni gjithmonë me vete pajisje mbrojtëse të rrugëve të frymëmarrjes, si dhe detyrimin për t’i vendosur ato në vende të brendshme përveç shtëpive private dhe në të gjitha vendet e hapura me përjashtim të rasteve ku për karakteristika të vendeve ose rrethanave faktike, garantohet vazhdimisht gjendja e izolimit nga njerëzit jo-bashkëjetues, dhe në çdo rast me ruajtjen e protokolleve dhe udhëzimeve anti-infektimit të parashikuara për aktivitetet ekonomike, prodhuese, administrative dhe sociale, si dhe udhëzime për konsumimin e ushqimit dhe pijeve”.

Nga detyrimi përjashtohen ata që merren me aktivitete sportive, fëmijët nën 6 vjeç, njerëz me patologji dhe aftësi të kufizuara të papajtueshme me përdorimin e maskës. Gjithashtu rekomandohet “fuqimisht” përdorimi i pajisjeve “edhe në shtëpi private në prani të jo-bashkëjetuesve”.

Festat, sallat e vallëzimit dhe diskotekat janë të mbyllura, brenda ose jashtë, ndërsa panairet dhe kongreset lejohen. Risi, krahasuar me dekretet e mëparshme, është se festat janë të ndaluara në të gjitha vendet e brendshme dhe të jashtme.

Ceremonitë civile ose fetare të tilla si martesat mbeten të lejuara, me rregullat e vendosura nga protokollet tashmë në fuqi.

Festat pas ceremonive mund të zhvillohen me pjesëmarrjen maksimale të 30 personave në përputhje me protokollet dhe udhëzimet në fuqi. Në shtëpitë private “sidoqoftë rekomandohet fuqimisht të shmangni festat dhe të merrni më shumë se 6 persona që nuk janë bashkëjetues”.

Ekskursionet shkollore
Dekreti ndërhyn gjithashtu në udhëtimet studentore. “Udhëtimet arsimore, iniciativat e shkëmbimit ose binjakëzimit, guidat dhe daljet arsimore të planifikuara nga institucione arsimore të të gjitha niveleve janë pezulluar – thuhet në dekret – duke përjashtuar aktivitetet në lidhje me kurset e aftësive transversale dhe për orientim, si dhe aktivitete të praktikës”.

Shtrëngimet kanë të bëjnë me baret, restorantet, pub-et, dyqanet e akullores dhe pastiçeritë. “Aktivitetet e shërbimeve të hotelierisë lejohen deri në 24 me shërbim tryeze dhe deri në 21 në mungesë të shërbimit të tryezës”. Mbetet i lejuar ‘shërbimi i ushqimit me shpërndarje në shtëpi dhe shërbimi i ushqimit të shpejtë, por me ndalimin e konsumit në vend ose afër pas orës 21:00”.

Kinema dhe koncertet
Për spektaklet mbetet kufiri i 200 pjesëmarrësve brenda dhe 1000 jashtë, me kufizimin e një metri midis një vendi dhe një tjetri dhe caktimin e vendeve. Pezullohen ngjarjet që përfshijnë mbledhjet nëse nuk është e mundur të mbash distancën. Rajonet dhe provincat autonome mund të krijojnë, në marrëveshje me Ministrin e Shëndetësisë, një numër tjetër maksimal të spektatorëve, duke marrë parasysh madhësinë dhe karakteristikat e vendeve. Sidoqoftë, urdhëresat e miratuara tashmë nga Rajonet dhe provincat autonome janë të rezervuara.

opennews.al
opennews.al

Artikuj të Tjera

Komento

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

POSTIMET E FUNDIT