36.5 C
Tiranë
Saturday, June 22, 2024
spot_img

OBSH: Konsumi i tepërt i kripës shkakton 40% të vdekjeve në Evropë për shkak të sëmundjeve kardiovaskulare

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka zbuluar se sëmundjet kardiovaskulare janë përgjegjëse për 40% të vdekjeve në Evropë, duke arritur në 10,000 vdekje në ditë ose katër milionë në vit. Kështu, OBSH po u kërkon evropianëve të reduktojnë konsumimin e kripës për të parandaluar sëmundjet kardiovaskulare.

Hans Kluge, drejtori i degës së OBSH-së në Evropë, tha se zbatimi i politikave për të reduktuar konsumin e kripës mund të shpëtojë rreth 900,000 jetë deri në vitin 2030. Në Evropë, një në tre të rritur midis moshës 30 dhe 79 vuan nga hipertensioni, shpesh për shkak të konsumit të tepërt të kripës, raporton AFP.

Po ashtu, OBSH thekson se 51 nga 53 vendet në rajonin evropian të OBSH-së kanë një konsum mesatar ditor të kripës mbi maksimumin e rekomanduar prej pesë gramë, kryesisht për shkak të ushqimeve të përpunuara. Konsumi i lartë i kripës rrit presionin e gjakut, duke e bërë atë një faktor rreziku kryesor për sëmundjet kardiovaskulare si sulmet në zemër dhe goditjet në tru.

Presioni i lartë i gjakut është faktori kryesor i rrezikut për vdekjet në Rajonin Evropian, duke shkaktuar pothuajse një të katërtën e vdekjeve dhe 13% të paaftësisë. Raporti i OBSH-së gjithashtu tregon se burrat në rajon kanë pothuajse 2.5 herë më shumë gjasa të vdesin nga sëmundjet kardiovaskulare sesa gratë. Për më tepër, probabiliteti për të vdekur të rinj (30-69 vjeç) nga sëmundjet kardiovaskulare është gati pesë herë më i lartë në Evropën Lindore dhe Azinë Qendrore krahasuar me Evropën Perëndimore.

Artikuj të Tjera

Komento

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

POSTIMET E FUNDIT